воскресенье, 6 октября 2019 г.

Баня, сауна, хамам - їх особливості та відмінності

Баня, сауна, хамам - їх особливості та відмінності

Всім відомо, що правильні лазневі процедури позитивно впливають на самопочуття і загальний стан здоров'я. Але от не кожен може назвати відмінності між лазнею і сауною, продовжуючи думати що це одне і теж. Давайте спробуємо розібратися у відмінностях між ними.

Баня, сауна, хамам - їх особливості та відмінності

Для простоти порівняння не будемо заглиблюватися в красу і різноманітність парильних і розглянемо найпоширеніші з них: сауну, лазню і хамам.

сауна (Фінська сауна) - може бути кімнатою в приватному будинку або квартирі (з установкою електричної кам'янки), а може бути і відокремленим будівлею. Сама парилка в сауні зазвичай невеликих розмірів, що вписується в концепт домашніх саун, та й нагріти невелику кімнатку швидше і економічніше. Сауну відрізняє від інших парилень висока температура, мала вологість і більш інтенсивна вентиляція повітря. Іноді на камені додають ефірні масла для дихальної процедури.

баня (Російська лазня) - як правило, окремо стоїть дерев'яний будинок. Основними кімнатами є парилка, передбанник і санвузол з душовою. Парилка в лазні побільше ніж в сауні, що обумовлено банними процедурами. Одна з таких процедур - парилка з віниками, під час якої тіло масажувальними, а шкіра очищується і насичується ефірними маслами з Лістьєва віників. Баня має збалансовані показники температури і вологості, а тому доступніша для більшості любителів і новачків.

хамам (Турецька лазня) - зазвичай цілісний комплекс різнофункціональних приміщень. Відмінною рисою турецьких лазень є: обробка керамічною плиткою або мозаїкою, кам'яні лавки і лежаки, високі куполоподібні стелі, низька температура і висока вологість. Для відвідувачів хамамов властиві косметичні процедури і хороший масаж.

Також, більш наочно можна описати основні відмінності і в цифрах:

температура

Температура корелює з вологістю, чим вище температура тим нижче повинна бути вологість, інакше можна нашкодити здоров'ю.

 

сауна

баня

хамам

Температура оптимальна, ° С 80-100 60-75 40-45
Температурний діапазон, ° С 70-130 50-90 35-50

Вологість

Якщо в лазнях використовується вологий пар, то в сауні повітря сухішою.

 

сауна

баня

хамам

Вологість оптимальна,% 5-10 30-60 80-100
Вологість максимальна,% 20 20 100

Час перебування в парильні

Не варто нехтувати простими правилами процедури ширяння, ну і звичайно не варто старатися і продовжувати паритися якщо відчуваєте дискомфорт.

 

сауна

баня

хамам

Час перебування, хв 5-10 15-20 без обмежень
Час відпочинку, хв 40 5-10 без обмежень
Кількість заходів, раз 2-3 2-3 без обмежень

Сподіваємося, що цієї інформації достатньо для розуміння основних відмінностей між сауною, лазнею та хамамом.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Вітання з Новим 2020 роком та Різдвом Христовим

Вітання з Новим 2017 роком та Різдвом Христовим Шановні партнери, клієнти та дорогі друзі! Прийміть наші вітання з нагоди наступаючими с...